Bataty, kakao i brownie. Bobas je łapkami, a mama jak dusza pragnie.
Brownie z batatów
Składniki
- 1200 gramów batatów
- 130 gramów suszonych daktyli typu jambo
- 60 gramów surowego kakao albo kakao około 3/4 szklanki
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia można użyć bezglutenowy
- 80 gramów mąki kokosowej 5 czubatych łyżek
- 4 łyżki oleju kokosowego
Instrukcje
-
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości odcedzamy i studzimy.
-
Daktyle moczymy 10 min.
-
Nagrzewamy piekarnik do 180°C góra dół.
-
Olej wstawiamy do miski z ciepłą wodą żeby się rozpuścił.
-
Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy ręcznym blenderem.
-
Ciasto wykładamy do formy o średnicy 27 cm. Dekorujemy owocami (mogą być mrożone).
-
Pieczemy 35 minut.

Cudowne, miękkie, aromatyczne brownie, powstało z …

… batatów i słonecznych daktyli, a także z …

… mrożonych owoców i przede wszystkim …

… surowego kakao. Superfood to coś dla blw maniaków.